Wat is het verschil tussen een mobiel abonnement en een sim only?

Ben jij alweer toe aan een nieuw abonnement voor je telefoon? Wanneer je huidige abonnement afloopt heb je meestal twee keuzes; een mobiel abonnement inclusief telefoon of een sim only abonnement. Allebei hebben ze hun eigen eigenschappen en daarbij horende voor- en nadelen. Dit artikel helpt je op weg om de beste keuze te maken voor jouw persoonlijke situatie!

Mobiel abonnement

Bij dit soort abonnementen wordt de bundel (bellen, sms en internet) gecombineerd met de telefoon zelf. De prijs van de telefoon wordt in dit geval dus in het maandbedrag verrekend en wordt zo in termijnen afbetaald. Het maandbedrag is dus hoger, maar het grote voordeel is dat je het bedrag voor de nieuwe telefoon niet in één keer hoeft te betalen. Bij de nieuwste iPhone bijvoorbeeld kan dit al snel aardig in de papieren lopen. Verder leveren providers voor mobiele abonnementen hun snelste services (en beste telefoons) en hebben ze doorgaans goede combinatiedeals, waardoor je al snel veel geld kunt besparen.
Enkele nadelen van een mobiel abonnement zijn dat je vaak voor een langere tijd vastzit aan een provider, het aanpassen van de bundel moeizaam kan verlopen en wanneer je toestel kapot gaat en je een nieuwe nodig hebt, je nog steeds de defecte telefoon maandelijks afbetaalt.

 

 

Sim Only

De naam zegt het eigenlijk al, maar bij dit soort abonnementen betaal je enkel voor de aansluiting op het netwerk van je provider en de minuten die je verbruikt. De telefoon wordt hier niet bijgeleverd en je betaalt hier dus logischerwijs ook niet voor. Om deze reden is een sim only abonnement vrijwel altijd goedkoper. Wanneer je nog tevreden bent met je huidige telefoon is dit vaak de beste keuze. Een ander voordeel is de flexibiliteit. Sommige providers bieden de mogelijkheid om een maandelijks opzegbaar abonnement af te sluiten. Zo zit je niet voor één of twee jaar vast aan een provider. Ook het aanpassen van je bundel is makkelijker. Bij veel providers mag je gratis je bundel naar boven of naar beneden aanpassen en zit je niet vast aan dezelfde bundel voor één of twee jaar.
Natuurlijk heeft enkel betalen voor je bundel ook nadelen. Indien je geen goed werkend toestel meer hebt zul je namelijk in één keer het bedrag voor je spiksplinternieuwe toestel op moeten hoesten. Niet iedereen vindt dit fijn of heeft hier de mogelijkheid toe. Een ander nadeel is dat je vaak meer betaalt voor sneller internet. Bij goedkope abonnementen zitten de “snelle services” zoals 4g regelmatig niet standaard inbegrepen.

Het internet biedt veel mogelijkheden om abonnementen te vergelijken. Kijk naar je eigen situatie, vergelijk aanbieders en vind de beste deal voor jou!